Legala handboken startsida
Följ och gilla oss på Facebook
 

Fall 7 - Kommentar

Lämpligt här är att du som kursansvarig direkt plockar bort de kränkande inlägg det rör sig om på kursweben. Det är också lämpligt att du informerar berörda studenter om vilka regler som gäller för vad man får publicera i de interaktiva forum och webbsidor som universitetet tillhandahåller.

I fallet med de kränkande skämten i kursens forum så är det högskolan eller universitetet som tillhandahåller tjänsten och som också ansvarar för vad som publiceras på universitetets servrar. Om det är du som startat forumet så har du som lärare en skyldighet att direkt plocka bort det som upplevs som kränkande eller stider mot upphovsrätten eller andra lagar.

 

Varje medlem i gruppen har ett ansvar för vad hen publicerar. Som lärare ska du tydligt informera dina studenter om vad som gäller dina föreläsningar och ditt kursmaterial. Tänk också på att om studenterna kan fota och filma av dina föreläsningar så kan de hjälpa dig att göra kursen ännu mer flexibel, så länge du själv behåller kontrollen över vad som får publiceras öppet på nätet och vad som får publiceras på högskolans forum.

 

När det gäller Facebook så är det administratören för gruppen som ansvarar för att ta bort sådant som strider mot lagar och regler. Även den som skrev meddelandet har ett ansvar och kan straffas. Facebook har också ett ansvar att ta bort meddelande som kränker någons upphovsrätt eller på annat sätt är kränkande.

 

Det är viktigt att vara tydlig och informera studenterna om vad som gäller i din kurs, för publicering på nätet och på högskolans forum och servrar för att undvika likande händelser i fortsättningen.

UniPoll AB, legalahandboken@unipoll.se
Senast uppdaterad:

Friskrivningsklausul
Webbplatsen har utvecklats med stöd av Internetstiftelsen i Sverige
Creative Commons-licens