Legala handboken startsida
Följ och gilla oss på Facebook
 

Öppna lärresurser

Att göra sitt undervisningsmaterial fritt tillgängligt på Internet är en växande trend. Mer än trehundra små och stora universitet över hela världen har lagt ut sitt undervisningsmaterial på nätet. På engelska kallas det att skapa "Open Educational Resources" - eller OER.

 

Fri tillgång till publikationer och undervisningsmaterial blir allt viktigare. Det handlar både om att minska kostnaderna för läroböcker och att ha tillgång till ett så bra undervisningsmaterial som möjligt. Bra material måste även bli tillgängligt och synligt, så att alla verkligen kan dra nytta av det som producerats, av forskare och lärare men också av studenter och elever runt om i världen.

 

De öppna digitala lärresurserna (OER) blir bara fler och bättre. Idag finns det miljontals fria bilder, filmer, texter, föreläsningar, övningar och animeringar som du faktiskt får använda helt utan kostnad i din undervisning och utan att fråga om lov.

 

Genom att använda sådant som andra skapat och delat med sig av, går det snabbt sätta ihop ett rikt och spännande utbildningsmaterial, som väcker studenternas nyfikenhet och lust för ämnet. Att integrera öppna lärresurser i dina kurser gör det både roligare att lära sig något och intressantare att undervisa. Och du behöver inte längre göra allt jobb själv utan kan låna från de bästa.

 

OER logotyp

 


UNESCO:s Paris OER Declaration och EU:s Rethinking Education strategy, där ett av målen är att öppna upp utbildningen inom EU, visar på att användningen av öppna lärresurser kommer att ta fart i Europa.

 

Svar på frågor om öppna lärresurser finner du under Frågor & svar om öppna lärresurser.

Länktips

OERSverige - ett svenskt samarbetsprojekt inom högskolan

Resursguide för OER (Lunds universitet)

Att ge bort kunskap gratis - Jan Hylén (pdf)

 

Från Verktyg för lärande (SNH)

Filmen på YouTube

OER/Öppna lärresurser - OER Introduktion

 

Inspelning från Skolforum 2012

Filmen på YouTube

Intervju med Dave Cormier och Helen Keegan om användningen av OER

 

 

 

UniPoll AB, legalahandboken@unipoll.se
Senast uppdaterad:

Friskrivningsklausul
Webbplatsen har utvecklats med stöd av Internetstiftelsen i Sverige
Creative Commons-licens