Legala handboken startsida
Följ och gilla oss på Facebook
 

Behövs tillstånd för att spela in webbinarier?

Fråga

Om någon spelar in webbinarier, behöver de be om tillstånd från medverkande och deltagare för att få göra detta över huvud taget?

 

Om deltagarna är medvetna om att webbinariet spelas in, får man då lägga ut en allmänt tillgänglig länk till inspelningen på nätet?

Svar

Du måste tala om för deltagarna att du spelar in detta event innan inspelningen börjar och de måste samtycka till att vara med eller ges möjlighet att inte synas eller höras.

 

Vid all typ av videoinspelning hanteras personuppgifter, så PuL är tillämplig. Så länge personerna som finns med inte kränks, är inspelningen generellt sett ok. Det kan dock ändå rekommenderas att informera i förhand om att inspelningen kommer att göras tillgänglig via en länk på internet. Den inte vill vara med under dessa förutsättningar har då en möjlighet att avstå.

När det gäller upphovsrätten, behöver tillstånd inhämtas före publiceringen om man planerar att göra materialet tillgängligt via internet. Med andra ord, om andras material används i webbinariet bör deras godkännande inhämtas före inspelning och alltid innan inspelningen kan göras tillgänglig för en allmänhet på nätet.

 

Läs mer under svaret på dessa frågor: Vad säger PuL om videoupptagningar och videokommunikation vid nätbaserad utbildning? samt Gör PuL skillnad mellan öppna och stängda (lösenordsskyddade) webbsidor? och Vad gäller för muntliga examinationer via webbkonferensverktyg, t.ex. Adobe Connect?

Referenser

Lag (1960:729) om upphovsrätt till konstnärliga och litterära verk

Brottsbalken (1962:700)


Länktips

Upphovsrätt i skolan för texter, bilder, musik samt film, radio och tv (Skolverket)

Upphovsrättsskolan (för elever och lärare i grundskolan)

Bonus Copyright Access (högskoleavtalet och skolkopieringsavtalet)

UniPoll AB, legalahandboken@unipoll.se
Senast uppdaterad:

Friskrivningsklausul
Webbplatsen har utvecklats med stöd av Internetstiftelsen i Sverige
Creative Commons-licens